ПсиКонсулт БГ

Лечение чрез хипноза

Лечение чрез хипноза

Хипнозата е изменено състояние на съзнанието, подобно на транс, при което хората са с повишено внимание, концентрация и внушаемост. Докато хипнозата често се описва като състояние, подобно на сън, тя е по-скоро е  състояние на релаксация с дълбока осъзнатост, усещания и преживявания.

Хората имат пет основни състояния на съзнание, съответстващи на пет разпознаваеми модела на мозъчните вълни – гама, бета, алфа, тета и делта.

Когато спим, ние сме в делта мозъчна вълна и подсъзнанието е доминиращо. Делта има най-голямата амплитуда и най-бавната честота от петте състояния на мозъчни вълни.

Когато се събуждаме от сън, ние сме в състояние на тета мозъчна вълна и подсъзнанието е доминиращо. Тета мозъчните вълни възникват, когато не сме напълно заспали и не сме съвсем будни, или когато спим, но сънуваме ярки сънища. Тета мозъчните вълни се появяват и в „будно“ състояние. Ако имате много ярък сън, вероятно сте в тета мозъчна вълна. За хората, които шофират и внезапно не могат да си спомнят последните километри, защото са били „потънали в мисли“, също се смята, че са в състояние на тета мозъчни вълни. Това са и вълните, които се достигат при дълбока хипноза.

Алфа мозъчните вълни се считат за мост между съзнанието (бета или гама мозъчни вълни) и подсъзнанието (тета или делта мозъчни вълни). Човек, който е буден и мисли, но е отпуснат и не решава активно проблем, вероятно е в алфа мозъчна вълна. Това може да се случи, например, когато релаксирате под душа, когато се разхождате сами, съзерцавате в далечината. Тези вълни се наблюдават и в състояние на лека хипноза.

Бета мозъчните вълни доминират по-голямата част от ежедневието ни. Това е състояние, в което сме здраво в съзнателния ум и сме активно ангажирани с умствени дейности като четене, говорене, мислене или пресмятане.  Интересно е да се отбележи, че оставането в състояние на ума с бета вълна за твърде дълго време води до усещане за претоварване и стрес. Когато се отпуснем, ние променяме състоянието на мозъчните си вълни и облекчаваме тези усещания.

Гама мозъчните вълни не са толкова добре разбрани в неврологията, но е известно, че са важни за ученето, паметта и обработката. Те обикновено означават сложни операции и остра концентрация.

Въпреки че има много митове и погрешни схващания, хипнозата е много реален процес, който може да се използва като терапевтичен инструмент. Доказано е, че хипнозата има редица медицински и терапевтични ползи.

Съществуват много предубеждения и страхове сред мненията на хората, относно хипнозата. Някои смятат, че ще изгубят контрол и ще споделят съкровени тайни, други, че ще бъдат изманипулирани от хипнотерапевта и ще направят нещо нередно, а трети, че ще изпаднат в безсъзнание и нищо няма да помнят. В действителност, в хипноза човек е доста пасивен – отсъства всякаква инициатива, желание за движение и говорене. Хипнотизираният не губи контрол върху поведението си, осъзнава кой е и къде се намира, спомня си какво е изживял по време на сеанса. Някои хора определят хипнозата като медитативно състояние по време, на което пътуват през времето и пространството, а след събуждането си са отпочинали, спокойни и в добро настроение.

Хипнозата се прилага за лечение на неврози, депресии, тревожни състояния, панически атаки, зависимости, фобии, разстойнаства на съня и храненето, заекване, физическа болка. Може да се използва и при здрави хора за решаване на вътрешен конфликт, справяне със сценична треска, за обезболяване в стоматологията, за постигане на емоционално себепознаване и хармония, за релаксация и разкриване потенциала на личността.

Хипнотерапията има изключително бърз ефект още след първитеедна, две сесии, но за постигане на окончателен лечебен резултат са нужни до 10 сесии, които при необходимост се увеличават.